Hoe vaak reken jij je BMI uit? Wil je weten waarom ik een BMI niet het belangrijkste vind en vooral kijk naar de meetwaardes? Lees dan snel verder en wellicht denk jij er na het lezen ook anders over.

Meten is weten…

…maar het is wel belangrijk dit op een juiste manier te doen. Veel mensen die beginnen met sporten en op hun voeding gaan letten, stoppen er na 4 weken mee omdat ze geen resultaten zien. Want het enige resultaat dat telt is het gewicht…

Waarom laten we ons gek maken door het getal van een gewicht en door de uitkomst van de BMI?

De BMI (Body Mass Index) is een maatstaf om een indicatie te geven of iemand een gezond gewicht heeft, onder- of overgewicht of obesitas. Een BMI tussen de 20 en 25 wordt als gezond beschouwd. Een BMI hoger dan 25 wordt als overgewicht beschouwd en een BMI van meer dan 30 als obesitas. Maar het zegt allen niet zo veel over onze gezondheid. Zo valt bij mensen die veel spiermassa hebben de BMI ongetwijfeld hoger uit, terwijl bij andere mensen, met bijvoorbeeld een verhoogd vetpercentage hebben, de BMI gezond kan uitvallen.

Betekent het dan dat mensen met een verhoogde BMI meteen een ongezond gewicht hebben?

Die logica heb ik nooit begrepen. Om de BMI uit te rekenen is niet meer nodig dan een gewicht en een lengte, ermee rekening houdend  dat het gewicht eigenlijk ook maar een getal is. Veel mensen wegen zichzelf elke dag en zien ontzettend veel schommelingen in hun gewicht. Dit kan per dag wel 0,5 tot 1,0 kilo schelen. Vele mensen blijven denken “als we vandaag goed ons best doen, zijn we morgen wat gewicht kwijt”. Helaas is dit toch vaak niet zo. Dat heeft alles te maken met de vochtschommelingen in ons lichaam. Heb je gisteren veel gesport, veel gezweet, maar niet goed aangevuld, dan is de kans groot dat je morgen lichter bent. Heb je vandaag een uitgebreid diner gehad en heb je een paar wijntjes gedronken? Dan ben je morgenochtend veel zwaarder dan je gisteren was, vanwege het zout en het vasthouden van vocht hierdoor.

Als je toch alleen naar je gewicht kijkt, kies dan, omwille van de vochtschommelingen, één moment in de week waarop jij je gaat wegen. Bij voorkeur in de ochtend en op een nuchtere maag. Hierdoor krijg je een minder vertekend beeld van je gewicht en uiteindelijk dus minder frustraties dat het gewicht zo schommelt.

Onthoud dat je met sporten meer spieren aanmaakt en dat spieren zwaarder wegen dan vet. Hierdoor kan je soms de eerste weken in gewicht gelijk blijven en soms zelfs aankomen. Maar niet getreurd, meer spieren zorgen ook voor een snelle verbranding waardoor je vetpercentage ook naar beneden zal gaan.

De oplossing om je niet alleen te focussen op je gewicht, is naast in jezelf blijven geloven dat je het echt goed doet, je te focussen op voldoende beweging in combinatie met een gezond voedingspatroon. Een andere manier is om je lichaamsomtrek te meten. Neem een centimeterlint en meet je middelomtrek, bovenbenen en bovenarmen. Doe dit één keer in de week of om de week, en je zult zien dat de centimeters afnemen terwijl jouw weegschaal geen resultaat geeft.

In het volgende artikel ga ik je meer vertellen over de verhouding van calorieën. Tot dan!

 

Mijn naam is Rosella Berghuis en ik woon in Soest. Sinds 2011 heb ik mijn eigen diëtistenpraktijk waarmee ik aan de slag kan met mijn grote passies: voeding en gezondheid.

Ik sta met elke cliënt, elke dag weer voor een uitdaging om dichter bij zijn of haar doelen te komen. Gelukkig hebben we hiervoor bestaande richtlijnen, maar ik vind het belangrijk om ieders individuele wens op een leuke manier haalbaar te maken.

Gezonde voeding is tenslotte voor iedereen anders. Daarom deel ik graag wetenschappelijke feitjes met jullie waarbij ook mijn eigen ervaring en visie om de hoek komt kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *